O nama 2017-09-15T13:44:59+00:00

PRVI TELEMEDICINSKI SAJT SRBIJE

Već četiri decenije Telemedicina veoma brzo i uspešno integriše tri oblasti ljudske aktivnosti: medicinu, telekomunikacije i upotrebu kompjutera.

Značajno smanjenje cena računarske opreme i brzi razvoj telekomunikacione tehnologije kao i eksplozivni razvoj interneta izvršili su pravu revoluciju u mnogim našim delatnostima, pa i u medicini. Omogućeno je pružanje skoro svih vidova pomoći udaljenim pacijentima. Dijagnostika, konsultacije i permanentna edukacuja studenata, lekara, pomoćnog medicinskog osoblja i naučno istraživanje, administracuja, upravljanje, planiranje, i unapređenje narodnog zdravlja, dobili su u telemedicini novo i moćno sredstvo.

Eksperti ili timovi konsultanata razmenom multimedijalnih informacija u najkraćem roku pomažu kolegama ili direktno pacijentima premošćujući geografske prepreke i socioekonomske neprilike. Tako se briga o zdravlju ljudi zahvaljujući telemedicini ravnomernije i pravednije raspodeljuje u čitavom svetu.

Zemlje u razvoju doživljavaju brze promene u zdravstvenoj zaštiti zahvaljujući telemedicini.

Posle dužih priprema, naša zemlja je ušla u svet telemedicine 1997. godine. Stručnjaci VMA i kompanije Prosmart iz Beograda formirali su prvu telemikroskopsku mrežu, sa centrom u Vojnomedicinskoj akademiji i korisnicima u Nišu, medju prvima u Evropi otvorili put za brži razvoj svih vidova telemedicine i uspešno se uvrstili u red tehnološki razvijenih država.

Vojnomedicinska akademija i više naših univerzitetskih ustanova i centara u Beogradu, Nišu i Sremskoj Kamenici pružaju vredan doprinos razvoju telemedicine i imaju uspešnu medjunarodnu saradnju.

Prof. dr sc. med. Petar SPASIĆ
Predsednik Odbora za telemedicinu
Akademije medicinskih nauka SLD